Buitenlandse investeerders voor Hollandse fietsen

De Oostenrijkse private-equitypartij Granpool en de Hongaarse fietsfabrikant Neuzer hebben elk een minderheidsbelang genomen in de Bicycle Industries Group (BIG) uit Deventer. Granpool neemt het aandelenpakket over van privé-investeerder Marco Aarnink. De kleinere deelneming van Neuzer is afkomstig uit de belangen van managing director Jan Hafkamp van BIG en diens zakenpartner Alma De Weerd.

Hafkamp wil niet kwijt hoe de verdeling van de eigendom precies uitpakt en welke bedragen de nieuwe investeerders voor hun pakket hebben betaald. Evenmin noemt hij de omzet die de Overijsselse fietsengroothandel in 2016 behaalde.

 

Bekende merken zijn Hollandia en Rivel

BIG verkoopt per jaar zo’n 80.000 tot 100.000 fietsen in binnen- en buitenland. Hafkamp: ‘Op een totaal van rond een miljoen verkochte fietsen in Nederland in 2016 bedraagt het marktaandeel van BIG circa 7%.’ Exportlanden voor BIG zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Verreweg het grootste deel van de fietsen die BIG levert, komt al uit de fabriek van het Hongaarse Neuzer, op zestig kilometer ten noorden van Boedapest. Dat geldt ook voor de als oer-Hollands bekendstaande eigen merken Hollandia en Rivel die het bedrijf bij de vakhandel afzet. Andere merken ontwikkelt BIG voor (alleen)verkoop door ketens. Voorbeelden daarvan zijn Pelikaan voor de doe-het-zelf-winkels van Gamma en Ranger voor Blokker.

 

Geld gaat naar ontwikkeling van e-bikes

Het kapitaal dat door de deelnemingen van Granpool en Neuzer beschikbaar komt, zal BIG vooral gebruiken voor de ontwikkeling van elektrische fietsen, oftewel e-bikes. Hafkamp: ‘Daar valt voor ons nog een inhaalslag te maken. Van alle fietsen die wij verkopen is 15% elektrisch, terwijl in Nederland nu al een op de drie fietsen die verkocht worden een e-bike is.’

De aandelentransactie dateert van begin januari.

 

BRON: FD.nl